Wednesday 8 December 2021

Banjalučki rokenrol rođen je na današnji dan, tačno prije 60 godina u fiskulturnoj sali nekadašnje Učiteljske škole (današnji PMF), gdje je 8. marta 1961. godine organizovana prva igranka sa električnim gitarama.

Nastupila je prva postava kultnog banjalučkog sastava Meteori, koju su činili Brane Ljiljak, Josip Novačić Srćko, Zlatko Kujda i Brane Rapaić, a publika je uživala u instrumentalnoj muzici grupe "The Shadows" i kompozicijama gitariste Dvena Edija. Sala Učiteljske škole imala je specifičan miris, jer je drveni pod bio premazan pregorjelim uljem kojim su mazani željeznički pragovi, ali to nije smetalo mnoštvu posjetioca, njih oko pet, šest stotina, da plešu, druže se i uživaju.
Od tog istorijskog događaja, rokenrol u gradu na Vrbasu nastavlja da se razvija i omasovljuje. Kreću svirke i u drugim prostorima, poput Doma kulture, Čajevca, Tvornice duvana, bašte KAB-a, Doma JNA, gdje su nezaboravne nastupe imali, pored pomenutih Meteora i Vandali, Boemi, Usamljeni, Uragani, Crni biseri, Ričmeni, Arapi... Džubo Adis (fb)

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.