Monday 31 December 2018

Dragi fanovi, sledbenici, obožavatelji, mušterije , kritičari
dobronajmerni i konstruktivni, kao i ovi drugi, zatim svi ljudi koji su potpuno indiferentni prema mom djelu - Najiskrenije vam želim sve najbolje u 2019 godini, prije svega da budete zdravi, zatim veseli, sposobni za poduhvate koji vas čekaju .
Intenzivno sam nekoliko godina mislio o tome kako da društvo u cjelini bude sretnije, funkcionalnije, bogatije, odgovornije - jednom riječju bolje , nametnuo mi se ovaj drustveni algoritam - koji bi veoma brzo mogao da unapredi svijet u kom živimo .
Treba da počnemo odmah od našeg ličnog popravljanja odnosa sa najbližim okruženjem.
1. Pronaći najmanje jednog čovjeka kom vjeruješ i za koga procjenjuješ da je pametniji i bolji od tebe.
2. Potrudi se da i on stekne povjerenje u tebe.
3. Pronadji nekog mladjeg i nesposobnijeg od sebe kome ćeš vjerovati i kome ćeš biti "protegais".
4. Sa ljudima sa kojima uspješno ostvaruješ neku saradnju, počni i novu, paralelnu saradnju, na primer, možda tvoj frizer istovremeno ima i organsku farmu pilića, pa ih nabavljaj od njega. Ako imaš dobru saradnju po jednom osnovu, to sasvim opravdano daje pretpostavku da će saradnja i na drugom planu biti uspješna.
Ovako se stvaraju mikro zajednice, uspješne, funkcionalne i trajne, i postaju kvalitetan gradjevni materijal za izgradnju društva u cjelini. Od zrnaca prašine ne može se napraviti kuća. Prvo se prave cigle, pa od njih kuća. Ako se cigle raspadaju , na šta će ličiti kuća? Naši lični , nekvalitetni odnosi sa najbližim okruženjem oko nas rezultiraju nedovoljno kvalitetnim društvom u cjelini.
Naši kvalitetni odnosi sa najbližim okruženjem zapravo su osnovni gradjevinski materijal za izgradnju stabilnog i bogatog društva. U suprotnom, svako od nas kao pojedinac je "Sirak tužni bez igdje ikoga, jedna slamka medju vihorove" (P.P. Njegoš)
Neka je sretna Nova godina!

Antonije

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.